Sposób przygotowania:
Grillowana ośmiornicaoprawianie
Z ośmiornicy usunąć narządy wewnętrzne, oczy i dziób (jeżeli kupiliśmy świeżą, nie oprawioną ośmiornicę)
gotowanie
Oprawioną ośmiornicę wrzucić do garnka z wodą, octem winnym, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem min. 1,5 godziny. Należy sprawdzać widelcem konsystencję, jeżeli będzie gotować się zbyt krótko będzie gumowata.
Grillowanie
Ugotowaną ośmiornicę podzielić na mniejsze kawałki (pociąć w paski) posmarować oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem i grillować. Przed serwowaniem polać oliwą z oliwek zmieszaną z pieprzem, solą, sokiem z cytryny, sprasowanym czosnkiem i posypać natką pietruszki. Podawać z grillowanym jasnym pieczywem oraz sałatką z pomidorów z cebulą. Smacznego !