potok

potok

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Grillowana ośmiornica

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, zdrowe i proste danie z cennych owoców morza. Prezentowane zdjęcia pokazują własnoręcznie upolowane w chorwackim morzu ośmiornice, które najpierw były oprawiane, gotowane, a następnie grillowane.

Grillowana ośmiornica Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowana ośmiornica

 

Sposób przygotowania:

Grillowana ośmiornica

oprawianie

Z ośmiornicy usunąć narządy wewnętrzne, oczy i dziób (jeżeli kupiliśmy świeżą, nie oprawioną ośmiornicę)

gotowanie

Oprawioną ośmiornicę wrzucić do garnka z wodą, octem winnym, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem min. 1,5 godziny. Należy sprawdzać widelcem konsystencję, jeżeli będzie gotować się zbyt krótko będzie gumowata.

Grillowanie

Ugotowaną ośmiornicę podzielić na mniejsze kawałki (pociąć w paski) posmarować oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem i grillować. Przed serwowaniem polać oliwą z oliwek zmieszaną z pieprzem, solą, sokiem z cytryny, sprasowanym czosnkiem i posypać natką pietruszki. Podawać z grillowanym jasnym pieczywem oraz sałatką z pomidorów z cebulą. Smacznego !

Grillowana ośmiornica
Grillowana ośmiornica