Świeża ryba upieczona na ruszcie ma wspaniały smak. Kto odmówi delektowania się jej chrupiącą skórką i delikatnym, soczystym mięsem? Chyba nikt! Tym bardziej, że trwa lato - jest to idealna pora na złowienie i przyrządzenie ryby na grillu, organizowanym na przykład w domowym ogródku.
Jaka ryba nadaje się do grillowania i jak ją przygotować?
Właściwie każdy gatunek możemy piec na grillu. Zasada jest taka, że tłustsze ryby przyrządza się bezpośrednio nad węglem, natomiast chudsze zawija w folię aluminiową lub papier pergaminowy (dzięki temu "zatrzymamy" smak i zapach ryby).
Rybę można też zawinąć w liście chrzanu, który nada mięsu oryginalnego, delikatnego smaku (takiego efektu nie uzyskamy zawijając rybę np. w folię aluminiową).
Zdjęcie: Fotolia
Niektórzy przygotowują ryby, zawijając je w plastry słoniny albo boczku - rybie mięso nabierze wtedy wspaniałego zapachu i będzie bardzo smaczne. To od nas zależy, który sposób wybierzemy.
Najlepszymi rybami na grilla bez wątpienia są: pstrąg, sandacz, łosoś, makrela oraz szczupak
Jak przyprawić rybę?
Mięso ryb nie wymaga skomplikowanego doprawiania, ponieważ samo w sobie jest pyszne. Dodatki powinny być delikatne, aby smak ryby uwydatnić. Najbardziej popularne jest doprawianie ryb białym pieprzem, solą, szafranem, cytryną i świeżymi ziołami.
Z przypraw polecić można także koperek i natkę pietruszki. Zioła najlepiej włożyć do środka pieczonej ryby - będzie wtedy smakowała wybornie. Oprócz tego można dodać do ryby odrobinę masła, oliwę z oliwek i tymianek.
Najpierw trzeba rybę dokładnie umyć, a następnie natrzeć przyprawami. Marynata z oleju i cytryny nada jej wspaniałego smaku, dlatego dobrze marynować rybę nawet przez kilka godzin.
Zanim położymy rybę na grilla warto ją naciąć w paru miejscach, by przeszła zapachem marynaty. Jeśli chcesz faszerować ryby, zrób to chwilę przed tym, zanim położysz je na ruszt.
Zdjęcie: Fotolia
Grillować możesz całe tuszki bądź filety - wszystko zależy od Twoich upodobań. Świeżą rybę można od razu położyć na ruszt, w przypadku kupnej, dobrze byłoby skropić ją sokiem z cytryny i odłożyć na 15 minut, a następnie wytrzeć do sucha. Dzięki temu ryba będzie smaczniejsza.
Jeśli chcesz grillować łososia, przygotuj marynatę z sosu sojowego i brązowego cukru. Dodaj do niej także parę kropel soku z cytryny i czosnek. Niektórzy używają całych plastrów cytryny do dekoracji ryby bądź wkładają je w środek, by uzyskać lepszy aromat i smak.
Ryby bardzo dobrze smakują z grillowanymi warzywami (bakłażanem, ziemniakami czy cukinią). Warto zatem pomyśleć o tym, by oprócz ryb, na ruszcie znalazły się również warzywa, które będą wyśmienitym dodatkiem.
Dlaczego cytryna?
Właściwie każdą rybę należy skropić cytryną. Dlaczego? Otóż, po pierwsze: cytryna"zabija" zapach ryby (dla niektórych jest on wręcz nie do zniesienia). Po drugie, dzięki cytrynie zmiękczymy ości. Cytryna doda również orzeźwiającego posmaku, a zawarta w niej witamina C sprawi, że lepiej przyswoimy zawarte w rybie żelazo.
Jak grillować?
Grillowanie ryb wymaga uwagi - ich mięso jest bardzo delikatne, łatwo można je przypalić. Jeśli jest owinięta w folię aluminiową, na każdej ze stron należy piec ją po ok. 5-10 minut (jeśli ryba jest duża - nawet 20 minut), sprawdzając, czy mięso w środku jest już miękkie. Rybę kładzie się na ruszcie skórą do dołu.
Skoro już wiecie, jak należy prawidłowo doprawić ryby na grilla, najwyższy czas, by na następnej imprezie z grillem w tle przyrządzić smaczną rybkę. Być może ktoś z Was inaczej doprawia ryby? Jeśli tak, to zapraszamy do podzielenia się swoimi sposobami na ten rarytas!
Odkryj przepis na grillowane szaszłyki z ryby >>>
Jaka ryba nadaje się do grillowania i jak ją przygotować?
Właściwie każdy gatunek możemy piec na grillu. Zasada jest taka, że tłustsze ryby przyrządza się bezpośrednio nad węglem, natomiast chudsze zawija w folię aluminiową lub papier pergaminowy (dzięki temu "zatrzymamy" smak i zapach ryby).
Rybę można też zawinąć w liście chrzanu, który nada mięsu oryginalnego, delikatnego smaku (takiego efektu nie uzyskamy zawijając rybę np. w folię aluminiową).
Zdjęcie: Fotolia
Niektórzy przygotowują ryby, zawijając je w plastry słoniny albo boczku - rybie mięso nabierze wtedy wspaniałego zapachu i będzie bardzo smaczne. To od nas zależy, który sposób wybierzemy.
Najlepszymi rybami na grilla bez wątpienia są: pstrąg, sandacz, łosoś, makrela oraz szczupak
Jak przyprawić rybę?
Mięso ryb nie wymaga skomplikowanego doprawiania, ponieważ samo w sobie jest pyszne. Dodatki powinny być delikatne, aby smak ryby uwydatnić. Najbardziej popularne jest doprawianie ryb białym pieprzem, solą, szafranem, cytryną i świeżymi ziołami.
Z przypraw polecić można także koperek i natkę pietruszki. Zioła najlepiej włożyć do środka pieczonej ryby - będzie wtedy smakowała wybornie. Oprócz tego można dodać do ryby odrobinę masła, oliwę z oliwek i tymianek.
Najpierw trzeba rybę dokładnie umyć, a następnie natrzeć przyprawami. Marynata z oleju i cytryny nada jej wspaniałego smaku, dlatego dobrze marynować rybę nawet przez kilka godzin.
Zanim położymy rybę na grilla warto ją naciąć w paru miejscach, by przeszła zapachem marynaty. Jeśli chcesz faszerować ryby, zrób to chwilę przed tym, zanim położysz je na ruszt.
Zdjęcie: Fotolia
Grillować możesz całe tuszki bądź filety - wszystko zależy od Twoich upodobań. Świeżą rybę można od razu położyć na ruszt, w przypadku kupnej, dobrze byłoby skropić ją sokiem z cytryny i odłożyć na 15 minut, a następnie wytrzeć do sucha. Dzięki temu ryba będzie smaczniejsza.
Jeśli chcesz grillować łososia, przygotuj marynatę z sosu sojowego i brązowego cukru. Dodaj do niej także parę kropel soku z cytryny i czosnek. Niektórzy używają całych plastrów cytryny do dekoracji ryby bądź wkładają je w środek, by uzyskać lepszy aromat i smak.
Ryby bardzo dobrze smakują z grillowanymi warzywami (bakłażanem, ziemniakami czy cukinią). Warto zatem pomyśleć o tym, by oprócz ryb, na ruszcie znalazły się również warzywa, które będą wyśmienitym dodatkiem.
Dlaczego cytryna?
Właściwie każdą rybę należy skropić cytryną. Dlaczego? Otóż, po pierwsze: cytryna"zabija" zapach ryby (dla niektórych jest on wręcz nie do zniesienia). Po drugie, dzięki cytrynie zmiękczymy ości. Cytryna doda również orzeźwiającego posmaku, a zawarta w niej witamina C sprawi, że lepiej przyswoimy zawarte w rybie żelazo.
Jak grillować?
Grillowanie ryb wymaga uwagi - ich mięso jest bardzo delikatne, łatwo można je przypalić. Jeśli jest owinięta w folię aluminiową, na każdej ze stron należy piec ją po ok. 5-10 minut (jeśli ryba jest duża - nawet 20 minut), sprawdzając, czy mięso w środku jest już miękkie. Rybę kładzie się na ruszcie skórą do dołu.
Skoro już wiecie, jak należy prawidłowo doprawić ryby na grilla, najwyższy czas, by na następnej imprezie z grillem w tle przyrządzić smaczną rybkę. Być może ktoś z Was inaczej doprawia ryby? Jeśli tak, to zapraszamy do podzielenia się swoimi sposobami na ten rarytas!
Odkryj przepis na grillowane szaszłyki z ryby >>>
pietroocha