Ośmiorniczki – morski specjał

Ośmiornice uchodzą w Polsce za prawdziwy rarytas. Mięso tego morskiego stworzenia jest delikatne i ma bardzo wykwintny smak. Największym powodzeniem cieszą się ośmiornice baby, czyli małe okazy (poniżej 1 kilograma). Ośmiorniczki doskonale komponują się z owocami morza, delikatnymi sałatkami i warzywami.

Przygotowywanie świeżej ośmiornicy

Mrożone ośmiornice dostępne w sklepach są już zazwyczaj wypatroszone i oczyszczone. W przypadku zakupu świeżej ośmiornicy należy dokładnie sprawdzić otwory macek, ponieważ mogą się z nich znajdować zassane kamienie i przedmioty z morza. Następny krok to usunięcie głowy z oczami, zęba oraz wnętrza (układu pokarmowego). Świeżą ośmiornicę warto również lekko ostukać tłuczkiem lub innym twardym narzędziem, tak aby mięso skruszało. Dzięki temu nie będzie twarde ani gumowate. Innym sposobem na kruszenie ośmiornicy jest włożenie jej na kilka godzin do lodówki lub zamrożenie.

Gotowanie ośmiornicy

Przed włożeniem ośmiornicy do gotującej się wody należy zanurzyć ją kilka razy we wrzątku, tak aby zwinęły się jej macki. Dzięki temu mięso zostanie zahartowane i nie dojdzie do całkowitego skurczu mięśni, który mógłby zepsuć smak potrawy. Ośmiorniczki gotuje się około 1-2 godzin, w zależności od rozmiaru sztuki. Przyrządzenie mięsa o wadze 1 kilograma zajmuje zwykle około 45-50 minut. Wszystkie części oprawionej i ugotowanej ośmiornicy są jadalne. Mięso kroi się dopiero po wyjęciu z garnka.

Dania z ośmiornicy

Oprócz gotowania, ośmiornicę można też usmażyć lub upiec. Macki ośmiornicy podaje się także z grilla. Najpopularniejsze potrawy z mięsa tego głowonoga to ośmiornica po galicyjsku, ośmiornica duszona w winie lub pomidorach, potrawka z ośmiornicy i ośmiornica smażona z warzywami. Warto wypróbować również aromatyczną zupę z ośmiornicy i owoców morza.

Ośmiornice Kategorie

Ostrygi

Ostrygi

Ostrygi najlepiej jeść w trakcie sezonu na połowy, czyli w okresie zimowym. W tym czasie najlepiej je próbować z dodatkiem soku z cytryny lub pikantną salsą. Przy częstym spożywaniu, ostrygi pełnią też rolę afrodyzjaku. Aby wydobyć z nich pełne walory smakowe, należy delektować się morskim aromatem na podniebieniu. Tak jak inne owoce morza, ostrygi są bogate w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Potrawa ta jest ciężkostrawna, więc dobrze komponuje się też z lampką wina, które przyspiesza trawienie.

Ośmiornica z grilla

Ośmiornica z grilla

Ośmiornica jest egzotycznym przysmakiem, który zaskoczy niejednego smakosza. Ma dużą zawartość białka oraz witamin z grupy B. Aby ją rozmiękczyć, należy kilkukrotnie włożyć ją do wrzątku. Przed grillowaniem, dobrze jest podgotować ośmiornicę w wodzie z dodatkiem wina, cytryny, czosnku i ziół. Zamarynowane macki należy grillować po 2 min na każdej stronie. Po przygotowaniu, mięso jest miękkie i aromatyczne. Dobrym pomysłem jest podanie jej z bakłażanowym musem beszamelowym lub z kolendrą i tabasco.

Mule

Mule

Mule, zwane również małżami bądź omułkami, są owocami morza. Jada się je same, a także z pieczywem, przyprawami, ziołami i sosami. Mule można ugotować, usmażyć, upiec bądź udusić. Doskonale smakują z dodatkiem czosnku, papryczki chili oraz białego wina wytrawnego. Na patelni należy rozgrzać masło bądź oliwę, a następnie podsmażyć posiekane warzywa. Po kilku minutach dodaje się mule oraz alkohol. Całość dusi się do momentu, aż owoce morza otworzą się.

Przegrzebki

Przegrzebki

Przegrzebki, inaczej małże świętego Jakuba, są jadalnym gatunkiem małży nitkoskrzelnych. Ich mięso zawiera dużo żelaza, dzięki czemu są wysoko cenione pod względem kulinarnym. Świeże przegrzebki powinny być kremowe, pozbawione przebarwień i uszkodzeń. Ich mięso jest białe i niezwykle delikatne w smaku. Można je smażyć, dusić, grillować i gotować przez maksymalnie 5 minut – dzięki temu zachowają jędrność, soczystość i wyjątkowy aromat. Świetnie smakują podane z sosem beszamelowym i na surowo.

Małże

Małże

Małże, czyli gatunek owoców morza, stanowią eleganckie danie. Można podać je podczas romantycznej kolacji. Mięczaki świetnie nadają się do gotowania i smażenia, a najlepiej smakują z pieczywem oraz sosami śmietanowymi i jogurtowymi. Świeże małże należy oczyścić. Następnie na patelni rozgrzewa się masło, po czym wrzuca posiekany czosnek i papryczkę chili. Gdy składniki się zarumienią, dodaje się owoce morza oraz białe wino wytrawne. Całość dusi się do momentu, aż małże się otworzą. Potrawę podaje się na ciepło, udekorowana posiekaną natką pietruszki.

Kalmary

Kalmary

Kalmary to owoce morza o delikatnym smaku i lekko gumowatej konsystencji. Są uważane za naturalny afrodyzjak. Kalmary podaje się najczęściej smażone lub grillowane – największym przysmakiem są krążki z kalmarów w panierce. Można je także dusić na patelni, faszerować i zapiekać. Świeże i mrożone kalmary są też często podstawą bulionu do zupy rybnej lub orientalnej. Pokrojone kalmary w pierścieniach dodaje się także do sałatek.

Krewetki

Krewetki

Krewetki to jedne z najpopularniejszych, morskich skorupiaków. Można je marynować, robić z nich szaszłyki, pasty, smażyć w cieście, grillować, zawijać (np. w mięsie) czy zapiekać. Krewetki świetnym dodatkiem do zup, sosów, past makaronowych, ryżu, czy sałatek. Można je jeść również na surowo, odrywając głowę od jadalnego tułowia. Mięso krewetek po ugotowaniu staje się zazwyczaj różowe bądź pomarańczowe. Zbyt długi proces smażenia lub duszenia może sprawić, że będą twarde i gumowate.

Sałatka z ośmiornicy

Sałatka z ośmiornicy

Ośmiornica najczęściej dostępna jest w formie mrożonki. Kupując surowe mięso tego głowonoga, ważne jest, by sprawdzić jego świeżość. Zapach morskiej bryzy to gwarancja świeżości . Inną nieco inwazyjną metodą jest pociągnięcie za mackę, jeżeli się oderwie, oznacza to, że ośmiornica nie jest świeża i najprawdopodobniej była zamrażana. Ośmiorniczka dodawana do sałatki może być gotowana lub grillowana. Bardzo wygodne w tego typu potrawach są ośmiorniczki baby.

Polecane przepisy do kategorii Ośmiornice

Znaleźliśmy 55 przepisów w kategorii Ośmiornice

Grillowana ośmiornica

Grillowana ośmiornica

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

ośmiornica

ośmiornica

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: