Sałatki bez majonezu są świetnym rozwiązaniem dla osób będących na dietach i dbających o linię! Majonez mimo pysznego smaku, nie należy do lekkich dodatków. Płaska łyżka tego lubianego sosu zawiera 100 kalorii i 15 g tłuszczu!
Sosy do sałatek mogą być różne. Począwszy od popularnego winegret, poprzez kombinacje oliwy z sokiem z cytryny, przyprawami, octem balsamicznym oraz serami. W roli sosu sałatkowego wyśmienicie sprawdza się rozgniecione widelcem awokado z odrobiną śmietany i sosu sojowego. Dressing do sałatki, w której jest
świeży szpinak lub sałata, warto dodać dopiero w momencie podania. Dzięki temu liście nie zwiędną, zachowując jędrność i chrupkość.
Warto rozróżniać często stosowane zamiennie pojęcia:
sos, dressing i dip. Sos jest najrzadszy, w przypadku sałatki może to być jedynie smakowa oliwa z dodatkiem świeżych ziół. Dressingi są najczęściej przyrządzane na bazie jogurtów i śmietanek. Dip to zdecydowanie najgęstszy dodatek do
sałatek. Często podawany jest w osobnym naczyniu, by wykładać go na talerz w trakcie jedzenia lub maczać w nim kawałki warzyw, sery lub mięso.
Warzywna sałatka bez dodatku majonezu wygląda atrakcyjnie i kolorowo, a jej smak jest wyrazisty i oryginalny. Tłusty dodatek, jakim jest majonez można zastąpić
jogurtem naturalnym lub
sosem winegret, również w popularnych zwłaszcza w sezonie letnim
sałatkach na grilla.
Wspaniałymi przysmakami bez dodatku majonezu są:
sałatka grecka z pysznym serem feta, sałatka pomidorowa czy sałatka szpinakowa. Pysznym i sycącym daniem bez gęstego sosu jest również
sałatka warzywno-ryżowa - idealna dla dzieci.
Przygotowując tygodniowe menu warto pomyśleć o tym, aby choć raz w tygodniu przygotować danie lekkie i zdrowe. Idealnym pomysłem na takie danie jest
sałatka bez majonezu. Bez wyrzutów sumienia można ją zjeść o każdej porze dnia!