Sposób przygotowania:
Sałatka kolorowa
Kalafiora oczyszczamy , płuczemy pod zimną bieżącą wodą a następnie nastawiamy do gotowania , gdy kalafior się nam gotuje myjemy ogórka i kroimy go w talarki razem ze skórką następnie pomidory płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w dość dużą kostkę , paprykę czerwoną płuczemy , oczyszczamy z pestek i kroimy w paseczki , oliwki płuczemy pod wodą (żeby trochę smaku zgubiły, oliwki powinny być bez pestek) i wrzucamy w całości do miski wraz z innymi warzywami następnie sałatę płuczemy i rwiemy do miski , jabłko płuczemy pod wodą i kroimy na paseczki lub kostkę jak kto woli a rzodkiewkę płuczemy i kroimy na 4. Gdy kalafior się nam ugotuje odrywamy kawałeczki i dodajemy do miski. Wszystko to zalewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem , jeszcze raz mieszamy i gotowe.