haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Sałatka nicejska z tuńczykiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dietetyczna sałatka o bardzo ciekawym smaku.

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka nicejska z tuńczykiem

 

  • 115 g fasolki szparagowej ze słoika lub z puszki
  • 2-3 pomidory
  • mała główka sałaty
  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, duże kawałki
  • 115 g czarnych lu zielonych oliwek
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki z puszki
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • ewentualnie można dodać 350g ugotowanego makarony kokardki

Sposób przygotowania:

Sałatka nicejska z tuńczykiem
Jajka ugotować na twardo pokroić w ósemki, fasolkę szparagową, tuńczyka i czerwoną fasolkę odcedzić, pomidory pokroić w kostkę, sałatę poszarpać w palcach, oliwki poprzekrawać na pół. Składniki połączyć, dodać oliwę, ocet, sól i pieprz. Jajka dodajemy na końcu, po wymieszaniu sałatki z sosem.