Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Puchar cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny deser o smaku cappuccino dla wielbicieli kawy!

Puchar cappuccino

Składniki:

Puchar cappuccino

 

  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • mocna kawa - 125 ml
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • żółtka - 2 szt.
  • cukier - 40 g
  • śmietana kremówka 30% - 125 ml

 

  • Do dekoracji:
  • śnieżka ubita ze śmietaną 30%
  • wiórki kokosowe
  • czekoladowe ozdoby

Sposób przygotowania:

Puchar cappuccino
Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach wody.(odstawiamy na około 5 minut). Do miseczki przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml.Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta. Resztę kawy przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy.Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszac ). Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem.Przekładamy do pucharków i wstawić do lodówki na ok.2 godziny. Dekorujemy wg. własnego pomysłu! Ja ubiłam śnieżkę ze śmietaną 30% , a z polewy czekoladowej wykonałam ozdoby.Smacznego!

Tagi:

kawa