misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Pudding chlebowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodki pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Pudding chlebowy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudding chlebowy.

 

  • Bochenek chleba tostowego (ok. 500 g)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki ekstrakty waniliowego
  • 5 dkg rodzynek
  • 5 dkg kokosu
  • cynamon
  • masło do nasmarowania formy

Sposób przygotowania:

Pudding chlebowy.
Z chleba tostowego odciąć skórkę. Każdą kromkę pokroić na ćwiartki. W misce wymieszać jajka, mleko, cukier i ekstrakt. Masą jajeczną polać chleb. Zostawić na około godzinę aby płyn całkowicie się wchłonął. Formę żaroodporną posmarować masłem. Wyłożyć pół chleba. Posypać rodzynkami, kokosem i cynamonem. Wyłożyć reszte chleba. Wierzch posypać cynamonem. Wstawić do pierkarnika. Piec przez około 35-40 minut w temp. 180 C. Podawać jako ciepły deser z bitą śmietaną lub dżemem. Do tego puddingu nadaje się praktycznie każdy rodzaj pieczywa jednak najsmaczniejszy wychodzi z pieczywem pszennym lub słodkim (plecionka). Jesli chcecie by pudding był wyższy zróbcie go w formie do keksów.
Pudding chlebowy.
Z chleba należy odciąć skórkę i pokroić go na mniejsze kawałeczki
Pudding chlebowy.
Masa jajeczna potrzebuje minimum pół godziny by została wchłonięta
Pudding chlebowy.
Kokos i cynamon to opcjonalne składniki. Jeśli ich nie lubicie można pominąć bez szkody dla deseru.
Pudding chlebowy.
Należy pilnować by wierzch nie zarumienił się zbyt mocno gdyż będzie za twardy

Tagi:

jajko chleb jajka