ava40

ava40

Kucharz
[Przepisów: 10]

Pudding cytrynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Lekki i banalnie prosty w przygotowaniu deser dla dam lubujących się w słodkościach.

Pudding cytrynowy

Składniki:

Pudding cytrynowy

 

  • 4 łyżeczki masła
  • pół filiżanki cukru
  • 2 rozdzielone jaja
  • 1 filiżanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • sok i skórka z cytryny
  • cukier puder
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania:

Pudding cytrynowy
Roztopić masło i cukier, dodać rozbełtane żółtka. Następnie zmieszać z mąką i mlekiem, sokiem cytrynowym oraz startą skórką cytrynową. Dobrze ubić białka i dodać do pozostałych składników. Piec 25 minut w wysmarowanej masłem formie, umieszczonej w brytfance z gorącą wodą, w temperaturze 180 stopni. Gotowy pudding oprószyć cukrem pudrem i przybrać ulubionymi owocami.