dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pulchne placuszki śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatne i pulchniutke racuszki.

Pulchne placuszki śmietankowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulchne placuszki śmietankowe

 

  • 2 jajka
  • 1 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl śmietany 18 %
  • 100 g serka homogenizowanego śmietankowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pulchne placuszki śmietankowe
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, serek i śmietanę. Wszystko dokładanie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy pianę z białek i deliktanie ale dokałdnie mieszamy. Smażymy niewielkie placki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego.
Pulchne placuszki śmietankowe
Ubijamy pianę z białek, a żółtka ucieramy z cukrem.
Pulchne placuszki śmietankowe
Na koniec do ciasta dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
Pulchne placuszki śmietankowe
Smażymy na wolnym ogniu niewielkie placuszki.
Pulchne placuszki śmietankowe
Po usmażeniu przekładamy placki na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.

Tagi:

jajko jajka