Puree z fasolki wg smakowitej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

gdy nie mamy czasu na gotowanie, przedstawiam szybkie danie

Puree z fasolki wg smakowitej

Składniki:

Puree z fasolki wg smakowitej

 

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili ( nieraz z biedronce są)
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • 2 szczypty tymianku
  • 425 gram fasolki flageolet

Sposób przygotowania:

Puree z fasolki wg smakowitej
Obrane ząbki czosnku zmiażdżyłam nożem. Wrzuciłam je na patelnię dodając 1/2 łyżeczki płatków chili i 3 łyżki masła roślinnego. Podsmażałam cały czas mieszając aby czosnek się nie zrumienił. Wlałam fasolkę z puszki wraz z zalewą. Na koniec całość posypałam usiekanym tymiankiem. Dusiłam wszystko pod przykryciem 10 minut aż płyn zgęstniał. Dodatkowo można rozetrzeć i doprawić do smaku czarnym pieprzem jeśli ktoś lubi pikantne rozgrzewające danie.