bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Puree z pieczonej dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Puree stanowi doskonały dodatek do różnych potraw, pieczywa, zup, klusek. Bardzo często pakuję puree do małych pojemniczków i zamrażam.

Puree z pieczonej dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puree z pieczonej dyni

 

 

  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Puree z pieczonej dyni
Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skóra do dna.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

Gdy dynia ostygnie oddzielamy miąsz od skórki, miąsz przekładamy do miski i za pomocą blendera miksujemy. 
Puree z pieczonej dyni
Dynię myjemy nie obierając, usówamy gniazda nasienne.
Puree z pieczonej dyni
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem.
Puree z pieczonej dyni
Dynię pieczemy przez około godzinę , studzimy.
Puree z pieczonej dyni
Dynię oddzielamy od skórki, przekładamy do miski i miksujemy blenderem.

Tagi:

dynia