SUPERPRZEPIS

Puree ziemniaczane z prażoną cebulką

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Puree ziemniaczane z prażoną cebulką Więcej zdjęć (3)

Szybki sposób na smaczne puree ziemniaczane -takie ułatwianie sobie sprawy .

Składniki:

Puree ziemniaczane z prażoną cebulką

 

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki kremowej
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • 2 pokrojonego drobno szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Puree ziemniaczane z prażoną cebulką
Ziemniaki obrać i zalać osolonym wrzątkiem .Do garnka z ziemniakami wsypać 3 łyżki prażonej cebulki .Ugotować do miękkości ziemniaków .Odcedzić przez sito . Dodać do garnka masło i utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków .Dolać śmietankę i mieszać drewnianą łyżką aż zrobią się puszyste .Podawać gorące .Posypać resztą prażonej cebulki i drobno usiekanym szczypiorkiem .
Puree ziemniaczane z prażoną cebulką
Ptrzebujemy obrane , umyte ziemniaki, prażoną cebulkę , śmietankę , masło i sól
Puree ziemniaczane z prażoną cebulką
Odcedzamy ugotowane z cebulką ziemniaki przez sitko tak by cebulka w nich pozostała i ponownie wkładamy do garnka by zrobić puree

Tagi:

ziemniaki