Sposób przygotowania:
Puszysty deser waniliowo-jajeczny
1. Oddzielamy żółtka od białek. Oczywiście przed oddzieleniem sprawdzamy świeżość jajek. Jajka można przed użyciem sparzyć wrzątkiem. Przy tych sklepowych, stemplowanych, nie ma takiej potrzeby.
2. Ubijamy żółtka z cukrem na puch.
3. Ubijamy białka z solą. Gdy białka zmienią kolor na biały, dodajemy cukier waniliowy i dalej ubijamy na sztywną pianę.
4. Do białek dodajemy żółtka i krótko mieszamy do połączenia się mas. Podajemy od razu.
2. Ubijamy żółtka z cukrem na puch.
3. Ubijamy białka z solą. Gdy białka zmienią kolor na biały, dodajemy cukier waniliowy i dalej ubijamy na sztywną pianę.
4. Do białek dodajemy żółtka i krótko mieszamy do połączenia się mas. Podajemy od razu.