kicaj14

kicaj14

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Puszysty deser waniliowo-jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo prosty i szybki deser na bazie jajek. Jest to moja wersja znanego z czasów PRL-u kogla-mogla.

Puszysty deser waniliowo-jajeczny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Puszysty deser waniliowo-jajeczny

 

  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Puszysty deser waniliowo-jajeczny
1. Oddzielamy żółtka od białek. Oczywiście przed oddzieleniem sprawdzamy świeżość jajek. Jajka można przed użyciem sparzyć wrzątkiem. Przy tych sklepowych, stemplowanych, nie ma takiej potrzeby.

2. Ubijamy żółtka z cukrem na puch.

3. Ubijamy białka z solą. Gdy białka zmienią kolor na biały, dodajemy cukier waniliowy i dalej ubijamy na sztywną pianę.

4. Do białek dodajemy żółtka i krótko mieszamy do połączenia się mas. Podajemy od razu.
Puszysty deser waniliowo-jajeczny
Do białek nie może się dostać nawet odrobina żółtek.
Puszysty deser waniliowo-jajeczny
To właśnie są prawidłowo ubite żółtka i białka.