Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Cytrynowo- winogronowy deser

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki w wykonaniu , puszysty deser z serka mascarpone , bitej śmietany o cytrynowym smaku

Cytrynowo- winogronowy deser Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowo- winogronowy deser

 

  • SKŁADNIKI :
  • 500ml śmietany 30 %
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • galaretka cytrynowa
  • biszkopty okrągłe
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • WIERZCH DESERU :
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3i 1/2 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia galaretek
  • Kiść winogron ciemnych

Sposób przygotowania:

Cytrynowo- winogronowy deser
Do serka mascarpone dodajemy cukier puder ,sok z cytryny ,miksujemy . Galaretkę + cukier kryształ i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody ,stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się składników , studzimy i miksując dodajemy do serka . Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią ,łączymy z serkiem . Spód tortownicy wykładamy biszkoptami ,wylewamy masę serową ,wstawiamy do lodówki do stężenia , winogrono myjemy ,osuszamy , układamy na deser ,zalewamy tężejącą galaretką .
Cytrynowo- winogronowy deser
Szybki do zrobienia jak również do zjedzenia :))Etap 1