olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Pyrki w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kto nie lubi młodych, pachnących ziemniaczków w śmietanie z dodatkiem cebulki? Jest to ludowa potrawa francuska z Grenoble.

Pyrki w śmietanie

Składniki:

Pyrki w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Pyrki w śmietanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, wymieszać z obraną, umytą i pokrojoną w krążki cebulą, posolić i popieprzyć, zalać w garnku śmietaną, tak aby całkowicie je przykryła. Gotować przez 2-3 minuty na bardzo silnym ogniu, następnie na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Do przygotowanych w ten sposoób ziemniakow mozna podawac ryby, śledzie, sałatę, albo na kolację jako samodzielne wyindualizowane danie :)