Sposób przygotowania:
Pyzy drozdzowe z Austrii
Mleko podrzac,maslo rozpuscic.Make przesiac i zrobic dolek w srodku,skruszyc drozdze do srodka,dodac lyzke cukru i polowe mleka,wymieszac i odstawic do wyrosniecia tak na ok.20 min.Nastepnie dodac rozpuszczone maslo,reszte mleka,wymieszac,dodac jajka,lyzeczke soli,dwie lyzki cukru.Wszystko wymieszac i odstawic na ok.30 min.Nastepnie ciasto drozdzowe rozwalkowac w rulon i podzielic na rowne 12 czesci,kazdy kawalek uformowac w kulke i splaszczyc.Na tak splaszczone pyzy klasc na srodku lyzeczke konfitury i spowrotem uformowac kulke pyzowa,odstawic na wysypanej troche maka stolnicy pyzy do powtornego wyrosniecia ok.20min.Wstawic garnek do gotowania na parze wypelniona woda osolona,wylozyc pyzy i parowac ok.20 min.Przed przykryciem pyz w garnku ponakluwac je w paru miejscach delikatnie szpatulka.Po tym czasie wylozyc pyzy na blaszke i wstawic do piekarnika nastawionego na 70 stopni polac stopionym maslem i posypac makiem i cukrem,po tym jak wszystkie pyzy sa gotowe mozna podawac.