pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Rabarbarowe mini crumble

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Efektowny deser na rodzinne spotkanie i nie tylko

Rabarbarowe mini crumble Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rabarbarowe mini crumble

 

  • Na 6 średnich foremek:

 

 

  • Na kruszonkę:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

Rabarbarowe mini crumble
Rabarbar myjemy i kroimy na ok 1,5 cm kawałki. Zasypujemy cukrem, mąką, dodajemy masło. Mieszamy i podgrzewamy aż masa osiągnie różowy kolor i będzie lekko mazista i ciągnąca. Przygotowujemy kruszonkę. Szybko "zagniatamy" mąkę z masłem i cukrem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Foremki smarujemy masłem. Wykładamy do nich rabarbarowa masę i zasypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 st ok 30 minut. Ja podałam z budyniowymi babeczkami. Rozrobiłam budyń. Rozlałam go do silikonowych foremek do babeczek. Dobrze schłodziłam. Do każdego crumble podałam babeczkę i truskawkę.
Rabarbarowe mini crumble
Rabarbar gotujemy z cukrem masłem i mąką
Rabarbarowe mini crumble
Robimy budyniowe babeczki dobrze je schładzamy
Rabarbarowe mini crumble
Masę rabarbarową rozkładamy do wysmarowanych masłem foremek
Rabarbarowe mini crumble
Zasypujemy kruszonką i pieczemy w 160 st przez pół godziny