Racuchy z amarantusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo zdrowe i smaczne placuszki .Zawierają ekspandowany amarantus - zawierający mnóstwo składników odżywczych niezbędnych Mogą stanowić wspaniała kolację ale tez nadają się do zabrania na spacery. Serdecznie polecam do polania owoce np. truskawki.

Racuchy z amarantusem

Składniki:

Racuchy z amarantusem

 

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka ,
  • 1 jajko,
  • 1serek waniliowy,
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • owoce sezonowe do polania

Sposób przygotowania:

Racuchy z amarantusem
Mąkę , mleko , jajko , serek waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy mikserem. Dodajemy 2 łyżki amarantusa. jeśli ciasto jest za gęste można dolać jeszcze trochę mleka. Powinno być gęściejsze niż naleśnikowe. Owoce np. truskawki wrzucamy do garnuszka podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę z łyżką brązowego cukru. Owoce to wspaniały dodatek wzbogacający smak racuchów. Z powodzeniem można też do ciasta dodać starte jabłko lub rozgnieciony banan. Wszystkie wersje są bardzo smaczne.

Tagi:

jajko jajka