Sposób przygotowania:
Racuchy z sosem-musem ananasowym
Utrzeć drożdże z 2 łyżeczkami cukru i 1/3 szklanki letniej wody . Zostawić na 15 minut. Mąkę dodać z jogurtem , jajkami , rozczynem, 3 łyżkami cukru, szczyptą soli. Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ( jak trzeba do dolać trochę śmietanki lub dosypać mąki). Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Miąższ ananasa zmiksować w malakserze ze śmietanką i cukrem ( ilość trzeba dopasować do własnego smaku i słodkości ananasa ).Sos-mus schłodzić .Kawałek ananasa pokroić . Racuchy polewać sosem-musem ananasowym i posypywać kawałkami ananasa . * Daję suszone drożdże bo zawsze mam pod ręką - ale oczywiście ze świeżymi będą jeszcze lepiej rosły . ** z tej porcji wychodzi mniej więcej 20 średnich racuchów