Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Racuchy z sosem-musem ananasowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pulchne- rumiane-pachnące. Można jeść na ciepło i zimno. Robię racuchy w wielu odmianach

Racuchy z sosem-musem  ananasowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z sosem-musem ananasowym

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki gęstego jogurtu
  • 1 opakowanie suszonych drożdży ( ok. 7 g - świeżych 4 dag )
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • cukier brązowy
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka rozdrobnionego miąższu ananasa
  • kilka kawałków ananasa do dekoracji
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z sosem-musem ananasowym
Utrzeć drożdże z 2 łyżeczkami cukru i 1/3 szklanki letniej wody . Zostawić na 15 minut. Mąkę dodać z jogurtem , jajkami , rozczynem, 3 łyżkami cukru, szczyptą soli. Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ( jak trzeba do dolać trochę śmietanki lub dosypać mąki). Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Miąższ ananasa zmiksować w malakserze ze śmietanką i cukrem ( ilość trzeba dopasować do własnego smaku i słodkości ananasa ).Sos-mus schłodzić .Kawałek ananasa pokroić . Racuchy polewać sosem-musem ananasowym i posypywać kawałkami ananasa . * Daję suszone drożdże bo zawsze mam pod ręką - ale oczywiście ze świeżymi będą jeszcze lepiej rosły . ** z tej porcji wychodzi mniej więcej 20 średnich racuchów
Racuchy z sosem-musem  ananasowym
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą wodą - zostawic by rozczyn urósł
Racuchy z sosem-musem  ananasowym
Wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto
Racuchy z sosem-musem  ananasowym
Zmiksować świeżego ananasa z cukrem i śmietanką
Racuchy z sosem-musem  ananasowym
Na patelni rozgrzać olej i kłaść po 2 łyżki ciasta na 1 racuszek - smażyć na złoto po obu stronach

Tagi:

jajko jajka