Sposób przygotowania:
Racuszki na kwaśnym mleku z truskawkami
-Kwaśne mleko wymieszać z jajkami przy pomocy miksera . -Dodać mąkę , sodę , sól , cukier i ponownie wymieszać do połączenia się składników. -Ciasto powinno być dość gęste / jeśli tak nie jest należy dodać odrobinę mąki lub mleka/. -Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. -Kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. -Smażyć do wyczerpania ciasta /jeśli uznamy za konieczne należy wlać odrobinę oleju , lub smarować patelnię pędzelkiem/ /Mam w zwyczaju przykrywać patelnię w trakcie smażenia pokrywką /wytrzeć do sucha jeśli zaparuje/ , a racuszki wówczas bardzo ładnie rosną./ -Truskawki umyć i obrać. -Kilka dojrzałych truskawek rozgnieść z cukrem /dodatkowo przetarłam przez sitko/ i połaczyć z serkiem mascarpone , dodać pokrojone listki mięty. -Na upieczone racuszki nałożyć krem truskawkowy i ozdobić pozostałymi owocami.