cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Racuszki na kwaśnym mleku z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najbardziej lubię racuchy na kwaśnym mleku z sezonowymi owocami ...........i chyba nie tylko ja...........

Racuszki na kwaśnym mleku z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuszki na kwaśnym mleku z truskawkami

 

  • ok.12 szt/

 

  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki kwaśnego mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 g świeżych truskawek
  • ok.2 łyżki cukru pudru
  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Racuszki na kwaśnym mleku z truskawkami
-Kwaśne mleko wymieszać z jajkami przy pomocy miksera . -Dodać mąkę , sodę , sól , cukier i ponownie wymieszać do połączenia się składników. -Ciasto powinno być dość gęste / jeśli tak nie jest należy dodać odrobinę mąki lub mleka/. -Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. -Kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. -Smażyć do wyczerpania ciasta /jeśli uznamy za konieczne należy wlać odrobinę oleju , lub smarować patelnię pędzelkiem/ /Mam w zwyczaju przykrywać patelnię w trakcie smażenia pokrywką /wytrzeć do sucha jeśli zaparuje/ , a racuszki wówczas bardzo ładnie rosną./ -Truskawki umyć i obrać. -Kilka dojrzałych truskawek rozgnieść z cukrem /dodatkowo przetarłam przez sitko/ i połaczyć z serkiem mascarpone , dodać pokrojone listki mięty. -Na upieczone racuszki nałożyć krem truskawkowy i ozdobić pozostałymi owocami.
Racuszki na kwaśnym mleku z truskawkami
Racuszki piec na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron.
Racuszki na kwaśnym mleku z truskawkami
Podawać ciepłe z truskawkowym serkiem mascarpone i truskawkami.