Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Racuszki owocowo-maślankowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie racuszki maślankowe

Racuszki owocowo-maślankowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki owocowo-maślankowe

 

  • 5-6 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • ok. szklanka maślanki owocowe leśne
  • ok. 1/4 szklanki mleka

 

 

  • .

Sposób przygotowania:

Racuszki owocowo-maślankowe
Maślankę owocową przelać do miski, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Całość składników połączyć przy pomocy widelca z jajkami. Dodać ewentualnie nieco mleka. W razie potrzeby - gdyby ciasto było za rzadkie - dodać mąki. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki na rumiano na niewielkiej ilości oleju lub dodać olej do ciasta i smażyć na patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu
Racuszki owocowo-maślankowe
Do miski dodac maślankę i resztę składników.
Racuszki owocowo-maślankowe
Ze składników rozmieszać gęste ciasto...
Racuszki owocowo-maślankowe
Na rozgrzany olej nałożyć porcję ciasta,
Racuszki owocowo-maślankowe
Smażyć placuszki na rumiano z obu stron..

Tagi:

jajko jajka