Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Racuszki z dyni 1

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki, miąższ zetrzeć na tarce o

Racuszki z dyni 1

Składniki:

Racuszki z dyni 1

 

  • 800 g dyni
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 g sody
  • 100 g tłuszczu
  • 1 szkl mąki
  • 3/4 szkl kwaśneho mleka
  • 2 jajka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Racuszki z dyni 1
Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki, miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Mąkę przesiać do naczynia, dodać jajka i mleko, dobrze wymieszać by powstała pulchna masa. Następnie dodać sól, sodę i dynię. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać łyżką niewielkie racuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać na ogrzanych talerzykach posypane cukrem.

Tagi:

jajko dynia jajka