Mizolec

Mizolec

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Racuszki z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Idealne na zimowe wieczory z dobrym filmem:)

Racuszki z jabłkami

Składniki:

Racuszki z jabłkami

 

 

  • pokrojone i obrane jabłka w cząstki lub talarki

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami
Z drożdży, szczypty cukru, łyżki mąki i kilku łyżek ciepłego mleka przyrządź rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce - a gdy zacznie rosnąć dodaj mąkę, utarte z cukrem żółtka, lekko podgrzane mleko i szczyptę soli. Wyrób ciasto łyżką i na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Przykryj naczynie ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie nabierz ciasto łyżką i nakładaj na rozgrzany olej na patelnię. Na środek każdego racucha nałóż plasterki jabłek. Podawaj na ciepło np. z cukrem pudrem, ale dobre są także na zimno np. z syropem