Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Racuszki z jabłkami 2.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne chrupiące racuchy z jabłkami.

Racuszki z jabłkami 2. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z jabłkami 2.

 

  • 1,5 szkl mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 duże jabłko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami 2.
Białkao oddzielić od żółtka. Z białka ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mleko wymieszać z żółtkiem, cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Ubite białko lekko wmieszać do przygotowanego wcześniej ciasta. Jabłko umyć i obrać, a następnie pokroić je na niewielkie kawałki i dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim racuchy podobnie jak placki ziemniaczane, nakładając łyżką i rumieniąc je z obu stron. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem. Z podanego przepisu wychodzi około 8 racuchów.
Racuszki z jabłkami 2.
Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Racuszki z jabłkami 2.
Pokrojone jabłka wmieszać do przygotowanej masy.
Racuszki z jabłkami 2.
Do masy dodać ubite wcześniej na sztywno białko.
Racuszki z jabłkami 2.
Białko oddzielic od żółtka i ubic je na sztywna pianę.