Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Racuszki z płatków owsianych

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Platki namoczyć w mleku na 30 minut aby napęczniały. Zagotować wodę z solą i

Racuszki z płatków owsianych

Składniki:

Racuszki z płatków owsianych

 

  • 2,5 szkl płatków owsianych
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkl mąki
  • 3 jajka
  • sól
  • smalec do smażenia
  • sok owocowy do polania

Sposób przygotowania:

Racuszki z płatków owsianych
Platki namoczyć w mleku na 30 minut aby napęczniały. Zagotować wodę z solą i tłuszczem, włożyć płatki i mieszając zagotować. Przykryć i wstawić do piekarnika aby się rozkleiły. Do przestudzonych płatków dodać żółtka, mąkę i jeśli trzeba sól, starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i lekko wymieszac z płatkami.Nabierac masę łyżką, kłaść na rozgrzany tłuszcz, spłaszczać i smażyć rumieniąc z obu stron. Usmażone racuszki wkładać do rondla, przykryć i wstawić do piekarnika aby doszły. Podawać polane sokiem owocowym, lub na słono z sosami - pomidorowym, szczypiorkowym lub koperkowym i surówką jako danie obiadowe lub kolacyjne.

Tagi:

jajko jajka