Reneta szara (malus domestica) stara odmiana jabłoni, pochodząca prawdopodobnie z Francji. W Polsce uprawia się ją od XIX w. Jej łacińska nazwa oznacza jabłoń domową. Jabłoń ta wyrasta silnie tworząc wysoką, kulistą koronę. Wymaga gleby żyznej, lecz jest mało wrażliwa na mróz. Rodzi duże, jasnozielone, prawie w całości pokryte rdzą owoce. Ich kształt jest kulistospłaszczony. W środku zielonożółty, kruchy, soczysty miąższ. Owoce zbiera się pod koniec września, lecz dopiero późną jesienią owoce maja najlepszy smak i aromat.
Zawartość
Jak większość starych odmian jabłoni, reneta szara zawiera dużo witaminy C oraz antyocyjany, czyli związki przeciwutleniające. Ponad to zawiera glutation, kwercytynę , rutyne oraz pektyny. Minerały t m. in. sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan. Oprócz witaminy C zawiera również witaminy : A, B1, B2, B6, E, niacyna, beta karoten i kwas foliowy. Zawiera również kwas linolowy i linolenowy, skrobię, sacharozę, ale ok. 80% to woda.
Działanie
Korzystnie wpływa na działanie układu trawiennego, stosowana przy awitaminozie i niedokrwistości. Może być spożywana prze cukrzyków. Dawniej z owoców renety sporządzano maść na trudno gojące się rany. Wywar ze skórek dział pomocnie w problemach z zasypianiem. Z owoców szarej renety sporządzić można też środek przeczyszczający i rozwalniający.
Zastosowanie
Reneta szara doskonale nadaje się na przetwory, a przede wszystkim kompoty. Jednak nie tylko, nadaje się również jako dodatek do zakwaszania potraw. Pieczona stosowana jest jako farsz do dań mięsnych lub słodkich. Nadaje się do suszenia, jako dodatek do surówek, sałatek i placków. Jej winno kwaskowaty smak doskonale komponuje się ze smażonymi bądź pieczonymi potrawami. Świetna w połączeniu z kaszanką lub jako dodatek przy sporządzaniu smalcu do smarowania. Lekko korzenny smak, kremowego miąższu idealnie sprawdza się jako mus, konfitura oraz nadzienie szarlotek. Szara reneta przez wielu nazywana jest królową jabłek.
Zawartość
Jak większość starych odmian jabłoni, reneta szara zawiera dużo witaminy C oraz antyocyjany, czyli związki przeciwutleniające. Ponad to zawiera glutation, kwercytynę , rutyne oraz pektyny. Minerały t m. in. sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan. Oprócz witaminy C zawiera również witaminy : A, B1, B2, B6, E, niacyna, beta karoten i kwas foliowy. Zawiera również kwas linolowy i linolenowy, skrobię, sacharozę, ale ok. 80% to woda.
Działanie
Korzystnie wpływa na działanie układu trawiennego, stosowana przy awitaminozie i niedokrwistości. Może być spożywana prze cukrzyków. Dawniej z owoców renety sporządzano maść na trudno gojące się rany. Wywar ze skórek dział pomocnie w problemach z zasypianiem. Z owoców szarej renety sporządzić można też środek przeczyszczający i rozwalniający.
Zastosowanie
Reneta szara doskonale nadaje się na przetwory, a przede wszystkim kompoty. Jednak nie tylko, nadaje się również jako dodatek do zakwaszania potraw. Pieczona stosowana jest jako farsz do dań mięsnych lub słodkich. Nadaje się do suszenia, jako dodatek do surówek, sałatek i placków. Jej winno kwaskowaty smak doskonale komponuje się ze smażonymi bądź pieczonymi potrawami. Świetna w połączeniu z kaszanką lub jako dodatek przy sporządzaniu smalcu do smarowania. Lekko korzenny smak, kremowego miąższu idealnie sprawdza się jako mus, konfitura oraz nadzienie szarlotek. Szara reneta przez wielu nazywana jest królową jabłek.