Sposób przygotowania:
Szarlotka z renetą i budyniem wiśniowym.
Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą.Dodać cukier.Zimną margarynę pokroić na małe kawałki i wraz z mąką rozkruszyć w palcach jak kruszonkę.Wbić żółtka i dodać śmietanę.Bardzo szybko zagnieść ciasto. 2\3 ciasta wykleić na dno dużej blaszki do pieczenia,posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka umyć,obrać i wykroić gniazda nasienne.Pokroić ćwiartki jabłek w grubą kostkę i rozłożyć je na cieście. Z 1,25 l mleka ugotować budyń wiśniowy,dodając cukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Gorący wylać na jabłka. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierch budyniu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut.Ciepłe można oprószyć cukrem pudrem.gdy wystygnie wstawić do lodówki,by budyń stężał.Najlepsze jest następnego dnia.