msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Surówka z pekinki i szarej renety.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekka, o kwaskowym posmaku surówka.

Surówka z pekinki i szarej renety.

Składniki:

Surówka z pekinki i szarej renety.

 

  • 1 jabłko szara reneta lub inne kwaśne
  • 6-7 liści kapusty pekińskiej
  • 1 rzodkiewka
  • duża garść posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Surówka z pekinki i szarej renety.
Liście kapusty opłukać i osuszyć, poszatkować.Jabłko umyć,obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Skropić je od razu sokiem z cytryny, by nie ściemniało.Rzodkiewkę pokroić w pół plasterki.Posypać koperkiem. Posypać cukrem, pieprzem ziołowym i solą.Polać oliwą z oliwek i wymieszać.Odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać i w razie czego jeszcze doprawić solą i pieprzem ziołowym.