Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami i miodem
Jabłka są tak pyszne, że postanowiłem zostawić jak największe kawałki. Z mąki, masła, soli i odrobiny wody przygotuj szybko ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Ciasto rozwałkuj lub, podobnie jak ja, odrywaj po kawałku i dokładnie wylep nim formę na tartę łącznie z brzegami. Na cieście ułóż promieniście kawałki jabłek. Pierwszy krąg powinien opierać się na bokach tarty, następny na poprzednim i tak dalej. Tarta powinna być "najeżona". Jabłka posyp cukrem, odrobiną cynamonu i polej cieniutkim strumieniem miodu. Piecz w 200 stopniach ok. 25- 30 minut. Podawaj w dowolny sposób - na ciepło, na zimno, z sosem, lub polaną dodatkowo miodem.