Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Tarta z jabłkami i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Piękna, złota polska jesień. Piękne szare polskie jabłka. Reneta - już prawie zapomniany gatunek jabłek. Idealne do ciasta.

Tarta z jabłkami i miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z jabłkami i miodem

 

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wody
  • ok. 1 kg szarych renet
  • dwie łyżeczki miodu
  • dwie łyżeczki brązowego cukru
  • odrobina cynamonu

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami i miodem
Jabłka są tak pyszne, że postanowiłem zostawić jak największe kawałki. Z mąki, masła, soli i odrobiny wody przygotuj szybko ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Ciasto rozwałkuj lub, podobnie jak ja, odrywaj po kawałku i dokładnie wylep nim formę na tartę łącznie z brzegami. Na cieście ułóż promieniście kawałki jabłek. Pierwszy krąg powinien opierać się na bokach tarty, następny na poprzednim i tak dalej. Tarta powinna być "najeżona". Jabłka posyp cukrem, odrobiną cynamonu i polej cieniutkim strumieniem miodu. Piecz w 200 stopniach ok. 25- 30 minut. Podawaj w dowolny sposób - na ciepło, na zimno, z sosem, lub polaną dodatkowo miodem.
Tarta z jabłkami i miodem
Formę wylep ciastem - może być rozwałkowane.
Tarta z jabłkami i miodem
Szare renety - już prawie zapomniany gatunek jabłek.
Tarta z jabłkami i miodem
Ułóż jabłka promieniście, posyp cukrem i polej miodem.
Tarta z jabłkami i miodem
Mnie najlepiej smakowała na ciepło, bez dodatków.

Tagi:

tarta