Sposób przygotowania:
Kaczka w sosie porzeczkowym z jabłkami
Najpierw przygotuj marynatę, podane składniki wymieszaj i obsyp nimi wyczyszczone mięso na całej długości, tak przygotowane owiń folią i co najmniej na 1 dobę pozostaw w lodówce. (warto pokroić skórkę kaczki w kratkę przed marynowaniem, wtedy będzie smaczniejsza). Następnego dnia przygotuj farsz. Wątróbkę ugotuj do miękkości w garnku z wodą, (ważne żeby doprawić solą dopiero pod koniec gotowania, żeby nie była gorzka). Na patelni podsmaż cebulkę, ugotuj ryż al dente i posiekaj zieloną pietruszkę (kilka listków zostaw do podania). Przygotowane składniki dokładnie wymieszaj, doprawiając je do smaku solą, pieprzem i dodając po łyżeczce cynamonu i ziela angielskiego. Gotowym farszem nadziej wysuszoną ręcznikiem kaczkę. Można ją na koniec zaszyć, ale ja tym nadzieniem które się nie zmieści obkładam kaczkę naokoło tak, żeby później smażyło się w wytopionym kaczym tłuszczu. Nadziane mięso wyłóż w naczyniu do pieczenia (polecam pieczenie kaczki w gęsiarce z pokrywką - wtedy mięso jest mięciutkie i soczyste. Ja z powodu wypożyczenia gęsiarki koleżance, musiałam sobie radzić z brytfanką, co zdecydowanie odradzam). Obłóż je jabłkami, pokrojonymi w ósemki - najlepsze będą renety - i włóć do piekarnika nagrzanego na 200stopni. Kaczka powinna się piec około 2 godzin - w zależności od tego, kiedy mięso stanie się miękkie. (W brytfannie piekła się 3 godziny!) W czasie kiedy kaczka jest w piecu, na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż w niej posiekany drobno czosnek. Ważne żeby posolić go na początku smażenia. Następnie dodaj konfiturę z pożeczek (ja użyłam takiej domowej roboty - chętnie dodam przepis w sezonie pożeczkowym). Jeżeli konfitura nie jest wystarczająco kwaśna, dobrze dodać do niej łyżkę soku z cytryny. Następnie rozprowadź w sosie łyżkę miodu i podlej całość czerwonym winem. Kiedy zgęstnieje dopraw cynamonem, solą i pieprzem. Około jedną czwartą sosu odstaw na później, resztą oblej jabłka na około kaczki (najlepiej po kilku minutach od włożenia mięsa do pieca). Kiedy mięso się upiecze, najlepiej podzielić je na części i serować na talerzach oblane resztą porzeczkowego sosu (będzie bardziej czerwony niż ten, który był w piecu), w towarzystwie zapieczonych jabłek i wątróbkowego farszu. Przyozdobić listkami zielonej pietruszki, a jeśli farszu jest mało, dodać gotowane ziemniaczki. Smacznego!