kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Rhubarb crumble

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rhubarb crumble czyli rabarbar pod kruszoną kojarzy mi się z pobytem w Walii, gdzie jest jednym z najpopularniejszych deserów. Kwaśny smak rabarbaru świetnie współgra z słodką, chrupiąca kruszoną. Idealne połączenie smaków i konsystencji.

Rhubarb crumble

Składniki:

Rhubarb crumble

podstawowe

Sposób przygotowania:

Rhubarb crumble
Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w małe kawałki i układamy w naczyniach do zapiekania. Mąkę, masło, cukier i połowę skórki startej z sparzonej, niewoskowanej cytryny siekamy nożem lub szybko zagniatamy. Rozcieramy między palcami formując kruszonkę. Posypujemy rabarbar.

Pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut. Posypujemy reszta startej skórki cytrynowej. Jemy na ciepło np. z dodatkiem gałki lodów waniliowych.