SUPERPRZEPIS

Rhubarb crumble wg Buni

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Rhubarb crumble wg Buni Więcej zdjęć (5)

Crumble to popularny w Wielkiej Brytanii deser -Mnie spodobał się pochodzący ze Szkocji pomysł na użycie do kruszonki płatków owsianych

Składniki:

Rhubarb crumble wg Buni

 

  • 3 małe pałki rabarbaru
  • 10 dag zimnego masła
  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 2/3 szklanki męki
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 3 łyżki cukru białego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego ( lub odpowiednio aromatu waniliowego w płynie )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki suszonej żurawiny ( nie może być przesuszona - ma być miękka )

 

Sposób przygotowania:

Rhubarb crumble wg Buni
Przygotować kruszonkę z masła ( odłożyć 1 łyżeczkę do wysmarowania formy ) , mąki, płatków, brązowego cukru, proszku do pieczenia, cukru waniliowego. Zagnieść dokładnie . Jeśli trzeba podsypać odrobinę mąki - ma się rozdzielać na zbite niewielkie grudki. Wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika. Nastawić piekarnik na 180 * C i niech sie grzeje. Rabarbar umyć. Obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z żurawiną , białym cukrem, cynamonem i bułką tartą ( 3 łyżki ). Naczynie do tart i zapiekanek ( moje ma ok. 20 cm średnicy )wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ( 1 łyżka ). Włożyć rabarbar. Na wierzch dać kruszonkę. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć i zostawić do przestudzenia. Deser najlepiej smakuje gdy jest letni (można podać z kulką lodów waniliowych lub gęstą śmietaną ). Wszystkim polecam tą owsianą kruszonkę - jest fantastyczna .
Rhubarb crumble wg Buni
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać dokładnie i wstawić do zamrażalnika
Rhubarb crumble wg Buni
Kruszonka musi sie dobrze schłodzić w zamrażalniku
Rhubarb crumble wg Buni
Pokrojony rabarbar ułozyć w foremce i posypać kruszonką
Rhubarb crumble wg Buni
Upiec w temperaturze 180*C przez 15 minut

Tagi:

tarta