Sposób przygotowania:
Rhubarb crumble wg Buni
Przygotować kruszonkę z masła ( odłożyć 1 łyżeczkę do wysmarowania formy ) , mąki, płatków, brązowego cukru, proszku do pieczenia, cukru waniliowego. Zagnieść dokładnie . Jeśli trzeba podsypać odrobinę mąki - ma się rozdzielać na zbite niewielkie grudki. Wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika. Nastawić piekarnik na 180 * C i niech sie grzeje. Rabarbar umyć. Obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z żurawiną , białym cukrem, cynamonem i bułką tartą ( 3 łyżki ). Naczynie do tart i zapiekanek ( moje ma ok. 20 cm średnicy )wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ( 1 łyżka ). Włożyć rabarbar. Na wierzch dać kruszonkę. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć i zostawić do przestudzenia. Deser najlepiej smakuje gdy jest letni (można podać z kulką lodów waniliowych lub gęstą śmietaną ). Wszystkim polecam tą owsianą kruszonkę - jest fantastyczna .