Sposób przygotowania:
Crumble owsiano-słonecznikowe ze śliwkami
Śliwki przebrać, umyć dokładnie i osuszyć. Przekroić na polówki, usunąć pestki. Owoce wrzucić na patelnię. Przygotować kruszonkę. Do rozdrabniacza wrzucić płatki owsiane, dodać słonecznik i zmiksować. Dodać cukier i kawałeczki masła i ponownie zmiksować aż utworzą się grudki. Wstawić do lodówki. Do śliwek dodać masło i cukier, smażyć kilka (-naście) minut delikatnie mieszając, aż śliwki lekko zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Śliwki posypać zimną kruszonką, wstawić do piekarnika (jeśli Wasza patelnia nie ma odpinanej rączki należy śliwki delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiero posypać kruszonką) i piec 20 minut w 180 stopniach. Podawać oczywiście z zimną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi ;)