Rogal okrągły

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

szybkie smaczne lepsze niż z piekarni rogale okrągłe

Rogal okrągły

Składniki:

Rogal okrągły

 

  • 600 gram mąki tortowej
  • 350 ml wody letniej
  • 1 dkg drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • mak do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Rogal okrągły
Do szerokiej miski wsypałam kolejno mąkę tortową, cukier oraz sól. Wymieszałam.Następnie w osobnym naczyniu drożdże zalałam wodą i pozostawiłam do rozpuszczenia się ich.Dolałam do miski z produktami sypkimi i dolałam olej.Wszystko wymieszałam i wyjęłam na stolnicę. Wyrobiłam ciasto tak aby było elastyczne. Nakryłam płócienną ściereczką i pozostawiłam żeby wyrosło. Po tym czasie ciasto podzieliłam na połowę. Jedną z nich rozwałkowałam na koło, a koło podzieliłam na trójkąty. Uformowałam rogale - każdego z nich łączyłam końcami.Surowe rogale posypałam lekko makiem już na blaszce i piekłam w 180 s.c przez około 15-20 minut.

Tagi:

mak