Sposób przygotowania:
Rogale Ani
Składniki na rozczyn mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Dodam że mleka nie musimy gotować , wystarczy je podgrzać. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i jak podwoi swą objętość wlewamy go do przesianej mąki. Jajko z żółtkami rozmącamy widelcem dodając szczyptę soli. Delikatnie mieszając mąkę z rozczynem dodajemy jajka, kolejno cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodajemy posiekaną miękką margarynę. Wyrabiamy ciasto ręką do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk. Dzielimy ciasto na porcje i rozwałkowujemy na placki o grubości ok.1cm. Tniemy na trójkąty, nakładamy ulubioną konfiturę i zwijamy rogaliki. Układamy na blach wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.200*C i pieczemy ok.25-35 min. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.