Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Rogaliki marchewkowe z marmoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mój kulinarny kalendarz to skarbnica wspaniałych przepisów. Rogaliki marchewkowe są pyszne, słodziutkie, smakują jak kruche ciasto, a do tego mają taki przepiękny kolorek. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil.

Rogaliki marchewkowe z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki marchewkowe z marmoladą

 

  • 200g startej na drobnych oczkach marchewki,
  • 200g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru pudu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • kilka łyżek marmolady

Sposób przygotowania:

Rogaliki marchewkowe z marmoladą

Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tworząc kształt koła. Koło dzielimy na 12 części - powstanie 12 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy porcję marmolady i zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Należy uważać, aby nie spalić rogalików, powinny się delikatnie zarumienić Po upieczeniu rogaliki studzimy na kratce. Rogaliki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego :) Uwaga: Rogaliki można podać również polane lukrem. Wówczas należy 1 łyżkę mleka utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru i kilkoma kroplami aromatu np. cytrynowego. Przygotowanym lukrem polewamy rogaliki.


Polecamy przepis na Rogaliki z wiśniami >>>

Rogaliki marchewkowe z marmoladą
Marchewkę ścieramy na dronych oczkach tarki.
Rogaliki marchewkowe z marmoladą
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło i siekamy nożem
Rogaliki marchewkowe z marmoladą
Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i zagniatamy ciasto.
Rogaliki marchewkowe z marmoladą
Na każdym trójkącie układamy porcję marmolady i zwijamy rogaliki.