BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Marchewkowe rogaliki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealnie kruche i obłędnie pomarańczowe - te rogaliki udowadniają, że marchewka nadaje się do wszystkiego :)

Marchewkowe rogaliki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe rogaliki z dżemem

 

  • 200 g startej marchewki (czyli ok. 2 średnie marchewki)
  • 200 g masła
  • 2 szkl. mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • dżem

Sposób przygotowania:

Marchewkowe rogaliki z dżemem
Marchewkę ścieramy na tarce - albo bardzo drobno, albo na grubszych oczkach - wtedy będzie bardziej widoczna. Na blat wysypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy startą marchew i zimne masło. Masło siekamy na małe kawałki i zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na dwie połówki. Każdą połówkę ciasta rozwałkowujemy, tworząc koło, i kroimy na 8 kawałków-trójkątów, tzn. robimy krzyż, a potem każdą cząstkę przecinamy na pół. Nakładamy na każdy trójkąt dżem - rozsmarowujemy cienką warstwę, nie dochodząc do brzegów. Zwijamy w kształt rogalika - od podstawy trójkąta. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Marchewkowe rogaliki z dżemem
Wyrobione szybko ciasto przekrawamy na pół
Marchewkowe rogaliki z dżemem
Każdą połówkę rozwałkowujemy i kroimy na 8 części
Marchewkowe rogaliki z dżemem
Rogaliki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Marchewkowe rogaliki z dżemem
Z podanych proporcji wychodzi 16 sztuk rogalików