czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Rolada z andruta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Robi się ją bardzo szybko, jest tania a naprawdę smaczna!

Rolada z andruta

Składniki:

Rolada z andruta

 

  • 4 wafle- andruty,
  • 375g masła lub margaryny,
  • galaretka wiśniowa,
  • szkl. cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść suszonych śliwek,
  • 200g herbatników.

Sposób przygotowania:

Rolada z andruta
Na wilgotnej ściereczce ułożyć wafle, jeden na drugim. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i zostawić je na około godzinę, by wafle zmiękły. Masło stopić, dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Galaretkę zalać szkl. wrzątku, ostudzić, dodać do masy. Suszone owoce posiekać na mniejszcze kawałki, pozostałe 2 wafle oraz herbatniki mocno pokruszyć, wraz z owocami dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Zmiękczone wafle ułożyć jeden za drugim, by lekko nachodziły na siebie, rozsmarować masę i delikatnie zrolować. Wstawić do lodówki, by rolada stężała.

Tagi:

śliwki rolada