Sposób przygotowania:
Roladki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami
Plastry karkówki rozbić tłuczkiem. Rozbite mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na desce ułożyć jeden rozbity plaster karkówki i posmarować 1 łyżeczką musztardy.
Następnie na mięsie rozłożyć plaster wędzonej szynki. Przy jednym brzegu ułożyć suszone śliwki, ja dawałam po 2-3 sztuki w zależności jak duże śliwki i jak duży plaster mięsa. Następnie zwinąć roladkę zaczynając zwijanie od brzegu przy którym ułożyliśmy śliwki.
W ten sposób przygotować wszystkie roladki.
Gotowe roladki owinąć sznurkiem aby nie rozwinęły się podczas duszenia. Rozgrzać patelnię z olejem i dobrze przysmażyć roladki ze wszystkich stron.
Następnie podlać gorąca wodą, przykryć i dusić do miękkości ok 30 minut. Gdy roladki będą już miękkie przełożyć je na talerz.
Z wywaru w którym dusiło się mięso przygotować sos. Jeśli płyn za bardzo odparował a chcemy dużo sosu można dolać nieco wody.
Mąkę wymieszać w odrobinie ziemnej wody i wlać do wywaru, zagotować aby sos zgęstniał. Doprawić do smaku sola i pieprzem jeśli potrzeba.
Z roladek usunąć sznurek i włożyć je ponownie do sosu aby się podgrzały.
Roladki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluseczki i buraczki z białą kapustą.
Następnie na mięsie rozłożyć plaster wędzonej szynki. Przy jednym brzegu ułożyć suszone śliwki, ja dawałam po 2-3 sztuki w zależności jak duże śliwki i jak duży plaster mięsa. Następnie zwinąć roladkę zaczynając zwijanie od brzegu przy którym ułożyliśmy śliwki.
W ten sposób przygotować wszystkie roladki.
Gotowe roladki owinąć sznurkiem aby nie rozwinęły się podczas duszenia. Rozgrzać patelnię z olejem i dobrze przysmażyć roladki ze wszystkich stron.
Następnie podlać gorąca wodą, przykryć i dusić do miękkości ok 30 minut. Gdy roladki będą już miękkie przełożyć je na talerz.
Z wywaru w którym dusiło się mięso przygotować sos. Jeśli płyn za bardzo odparował a chcemy dużo sosu można dolać nieco wody.
Mąkę wymieszać w odrobinie ziemnej wody i wlać do wywaru, zagotować aby sos zgęstniał. Doprawić do smaku sola i pieprzem jeśli potrzeba.
Z roladek usunąć sznurek i włożyć je ponownie do sosu aby się podgrzały.
Roladki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluseczki i buraczki z białą kapustą.
ajrinwu
superbaba4