migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Roladki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Roladki z karkówki są bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu. Do środka roladek dałam wędzona szynkę, która nadała mięsu fajny wędzony posmak i fajnie komponowała się ze śliwkami.

Roladki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Roladki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami

 

  • 7 grubszych plastrów karkówki ( ok 1,2 kg )
  • 7 plastrów wędzonej szynki dojrzewającej
  • ok 20 suszonych śliwek
  • 7 łyżeczek musztardy sarepskiej
  • 600 ml gorącej wody
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Roladki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami
Plastry karkówki rozbić tłuczkiem. Rozbite mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na desce ułożyć jeden rozbity plaster karkówki i posmarować 1 łyżeczką musztardy.

Następnie na mięsie rozłożyć plaster wędzonej szynki. Przy jednym brzegu ułożyć suszone śliwki, ja dawałam po 2-3 sztuki w zależności jak duże śliwki i jak duży plaster mięsa. Następnie zwinąć roladkę zaczynając zwijanie od brzegu przy którym ułożyliśmy śliwki.

W ten sposób przygotować wszystkie roladki.

Gotowe roladki owinąć sznurkiem aby nie rozwinęły się podczas duszenia. Rozgrzać patelnię z olejem i dobrze przysmażyć roladki ze wszystkich stron.

Następnie podlać gorąca wodą, przykryć i dusić do miękkości ok 30 minut. Gdy roladki będą już miękkie przełożyć je na talerz.

Z wywaru w którym dusiło się mięso przygotować sos. Jeśli płyn za bardzo odparował a chcemy dużo sosu można dolać nieco wody.

Mąkę wymieszać w odrobinie ziemnej wody i wlać do wywaru, zagotować aby sos zgęstniał. Doprawić do smaku sola i pieprzem jeśli potrzeba.

Z roladek usunąć sznurek i włożyć je ponownie do sosu aby się podgrzały.

Roladki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluseczki i buraczki z białą kapustą.
Roladki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami
Plastry karkówki rozbić tłuczkiem. Rozbite mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Roladki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami
Na desce ułożyć jeden rozbity plaster karkówki i posmarować 1 łyżeczką musztardy.
Roladki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami
Gotowe roladki owinąć sznurkiem aby nie rozwinęły się podczas duszenia.
Roladki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami
Rozgrzać patelnię z olejem i dobrze przysmażyć roladki ze wszystkich stron. Następnie podlać gorąca wodą, przykryć i dusić do miękkości ok 30 minut.
Roladki z wędzoną szynką i suszonymi śliwkami
Roladki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluseczki i buraczki z białą kapustą.