Sposób przygotowania:
Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybamiETAP 1:
Przygotowanie tarty zaczynamy od ugotowania warzyw. Brokuły dzielimy na małe różyczki.
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Brokuły i dynię gotujemy na parze do 10 minut. Warzywa po ugotowaniu powinny być lekko twardawe i chrupiące tzw. al dente.
Miks rożnych grzybów (mogą to być również tylko pieczarki) kroimy w cienkie plasterki. Grzyby podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Ugotowane warzywa i grzyby odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną. W misce roztrzepujemy jaja i mleko z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy starty parmezan i listki z 2-3 gałązek tymianku.
Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju, po czym rozdrabniamy widelcem.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i wykładamy do okrągłej formy do pieczenia.
Na ciasto francuskie układamy ugotowane brokuły, dynię i grzyby. Na wierzch wykładamy kawałki tuńczyka. Całość zalewamy przygotowaną masą mleczno-jajeczną.
Wierzch tarty oprószamy startym parmezanem lub innym serem.
Tartę z brokułami, grzybami, dynią i tuńczykiem pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
SylaUla
mocsłodkości
skuter5
Czekoladka 2