Sposób przygotowania:
Ziemniaczane kanapki Eliprzygotowanie cebuli i czosnku

Cebule obrać z łupinek i pokroić na kawałki. Czosnek obrać z łupinek i razem z cebulą zmiksować w malakserze.
przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Utarte ziemniaki odcisnąć z soku. Sok z ziemniaków odstawić żeby skrobia się ustała. Po kilku minutach zlać sok z nad skrobi.
przygotowanie masy ziemniaczanej

Utarte i odciśnięte ziemniaki włożyć do dużej miski, dodać cebulę z czosnkiem, jajka, mąkę, odstaną skrobię, doprawić solą i pieprzem.
przygotowanie masy ziemniaczanej cd

Wszystkie składniki masy ziemniaczanej dokładnie wymieszać.
przygotowanie mortadeli

Z mortadeli zdjąć osłonkę i pokroić w plasterki 1/2 cm.
smażenie placków

Na patelni rozgrzać olej ze smalcem, pół na pół. Na gorący tłuszcz nakładać cienką warstwę ciasta i formować okrągłe placki.
Na każdy placek położyć plaster mortadeli.
smażenie placków cd

Na plastry mortadeli wyłożyć cienką warstwę ciasta ziemniaczanego.
smażenie placków cd

Zrumienione placki odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się usmażą. Gotowe placki wyłożyć na talerze. Placki są pyszne na ciepło i na zimno.
Smacznego!
gosiapiotrek23