eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ziemniaczane kanapki Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tym razem przygotowałam nie typowe placki, bo w formie ziemniaczanych kanapek. W środek placków włożyłam plasterki mortadeli.

Ziemniaczane kanapki Eli

Składniki:

Ziemniaczane kanapki Eli

warzywa

pozostałe składniki placków

dodatki

  • 1/2 kg mortadeli
  • smalec do smażenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kanapki Eli

przygotowanie cebuli i czosnku

Ziemniaczane kanapki Eli
Obraną cebulę pokroić. Czosnek obrać z łupinek.

Cebule obrać z łupinek i pokroić na kawałki. Czosnek obrać z łupinek i razem z cebulą zmiksować w malakserze.

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaczane kanapki Eli
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Utarte ziemniaki odcisnąć z soku. Sok z ziemniaków odstawić żeby skrobia się ustała. Po kilku minutach zlać sok z nad skrobi.

przygotowanie masy ziemniaczanej

Ziemniaczane kanapki Eli
Do utartych ziemniaków dodać cebulę z czosnkiem, jajka, mąkę, skrobię, sól i pieprz.

Utarte i odciśnięte ziemniaki włożyć do dużej miski, dodać cebulę z czosnkiem, jajka, mąkę, odstaną skrobię, doprawić solą i pieprzem.

przygotowanie masy ziemniaczanej cd

Ziemniaczane kanapki Eli
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki masy ziemniaczanej.

Wszystkie składniki masy ziemniaczanej dokładnie wymieszać.

przygotowanie mortadeli

Ziemniaczane kanapki Eli
Oczyszczoną z osłonki mortadelę pokroić w pastry.

Z mortadeli zdjąć osłonkę i pokroić w plasterki 1/2 cm.

smażenie placków

Ziemniaczane kanapki Eli
Na każdy okrągły placek położyć plaster mortadeli.

Na patelni rozgrzać olej ze smalcem, pół na pół. Na gorący tłuszcz nakładać cienką warstwę ciasta i formować okrągłe placki.

Na każdy placek położyć plaster mortadeli.

smażenie placków cd

Ziemniaczane kanapki Eli
Cienką waretwę masy ziemniaczanej wyłożyć na plastry mortadeli.

Na plastry mortadeli wyłożyć cienką warstwę ciasta ziemniaczanego.

smażenie placków cd

Ziemniaczane kanapki Eli

Zrumienione placki odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się usmażą. Gotowe placki wyłożyć na talerze. Placki są pyszne na ciepło i na zimno.

Smacznego!