Sposób przygotowania:
Roladki schabowe z śliwką wędzoną
Mięso schabowe myjemy, osuszamy. Kroimy je w poprzek włókien w równe plastry. Mięso rozbijamy tłuczkiem.Każdy płat skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy w chłodne miejsce. Wszystkie ścinki mielimyrazem z obraną cebulą i boczkiem. Doprawiamy farsz do smaku pieprzem czarnym grubo mielonym i solą. Mieszamy dokładnie . Plastry schabu posypujemy tymiankiem, nakładamy trochę farszu z jednej strony. Następnie nakładamy wędzoną śliwkę. Rolujemy mięso w roladę. Spinamy wykałaczkami. Następne plastry przygotowujemy tak samo. obsmażamy roladki ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle by zamknąć pory. Podlewamy je bulionem po czym dusimy na małym ogniu uzupełniając sos odrobiną wody od czasu do czasu , by się nie przypaliły. Roladki możemy podawać na ciepło na przykład z kaszą i warzywami jako danie obiadowe. Możemy podać je ze szparagami i sosem szparagowym jako przekąskę.