bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Wątróbka smażona z cebula i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbkę indyczą przygotowałam na obiad, dodałam do niej jabłko, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna.

Wątróbka smażona z cebula i jabłkiem

Składniki:

Wątróbka smażona z cebula i jabłkiem

 

  • 0,5 kilogram wątróbki indyczej
  • 3 cebule
  • 1 duże jabłko
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • Sól
  • Majeranek
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka smażona z cebula i jabłkiem
Wątróbkę obtaczamy w mące, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy na talerz.

Cebulę obieramy, kroimy w pół plastry, smażmy na rozgrzanym oleju, lekko solimy.

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, dodajemy do cebuli i razem smażmy do momentu aż jabłka będą miękkie.

Dodajemy usmażoną wątróbkę, razem smażmy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą oraz majerankiem.