BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Rosół z mięs mieszanych i ze swojskim makaronem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój dzisiejszy rosół jest wyjątkowy bo ze swojskim makaronem. Jest gotowany z 3 gatunków mięsa a oprócz jarzyn jest dodana opalona cebula co daje dodatkowego smaku rosołowi.

Rosół z mięs mieszanych i ze swojskim makaronem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Rosół z mięs mieszanych i ze swojskim makaronem

 

  • mięso wołowe szponder kawałek,
  • pałka kurczaka 2 szt,
  • większa kostka ze schabu ,
  • marchewki 2 szt,
  • kawałek pora,
  • pietruszka 1,
  • cebula opalona 1,
  • ząbki czosnku 3,
  • sól do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • woda 2 -2,5 litra,
  • makaron,

Sposób przygotowania:

Rosół z mięs mieszanych i ze swojskim makaronem
Mięso dokładnie oczyszczamy, płuczemy, następnie wkładamy do garnka zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Jarzynę obieramy, płuczemy. Cebulę obieramy i opalamy palnikiem. Jedną marchewkę po obraniu kroimy w plasterki. Obraną jarzynę oraz opaloną cebulę dodajemy do gotującego się rosołu. Po zagotowaniu zdejmujemy wytworzone szumowiny,

Rosół gotujemy na małym ogniu około 2 godzin (ma tylko powoli pykać).

Do rosołu dodajemy sól, pieprz drobno pokrojone ząbki czosnku, doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną jeżeli jest taka potrzeba.

Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

Makaron przekładamy na talerze i zalewamy ugotowanym rosołem.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku według swoich upodobań.

Przepis na makaron znajdziecie tutaj;

https://gotujmy.pl/makaron-swojski-do-rosolu,przepisy-dodatki-do-potraw-przepis,289725.html

Rada;

Do rosołu możemy dodać kostkę rosołową drobiową,

Możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.(u mnie rodzinka nie lubi natki więc rosół jest bez natki).
Rosół z mięs mieszanych i ze swojskim makaronem
Mięso płuczemy ,oczyszczamy następnie zalewamy wodą i wstawiamy do zagotowania
Rosół z mięs mieszanych i ze swojskim makaronem
Jarzynę do rosołu obieramy, dokładnie płuczemy ,cebulę po obraniu opalamy ,jedną marchewkę kroimy w plasterki
Rosół z mięs mieszanych i ze swojskim makaronem
Do gotującego się rosołu dodajemy obraną jarzynę oraz opaloną cebule
Rosół z mięs mieszanych i ze swojskim makaronem
Po zagotowaniu zdejmujemy wytworzone szumowiny, rosół gotujemy na małym ogniu około 2 godzin ma tylko sobie wolno pykać
Rosół z mięs mieszanych i ze swojskim makaronem
Do rosołu dodajemy sól , pieprz oraz drobno pokrojone ząbki czosnku
Rosół z mięs mieszanych i ze swojskim makaronem
Przygotowany makaron kroimy w drobne paseczki
Rosół z mięs mieszanych i ze swojskim makaronem
Gotujemy w osolonej wodzie ,odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą
Rosół z mięs mieszanych i ze swojskim makaronem
Podajemy z ugotowanym rosołem