bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Rosół z perliczki z lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Rosół z perliczki z dodatkiem lubczyku jest bardzo smaczny, aromat podczas gotowania roznosi się po całym domu.

Rosół z perliczki z lubczykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rosół z perliczki z lubczykiem

 

  • 1 perliczka o wadze 1 kilograma
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki lubczyku suszonego
  • 6 ziaren pieprzu
  • sól, pieprz
  • jarzynka

Sposób przygotowania:

Rosół z perliczki z lubczykiem
Perliczkę dzielimy na mniejsze kawałki, warzywa obieramy, myjemy, cebulę opalamy na gazie.

Wszystko przekładamy do większego garnka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy pierz ziarnisty, lubczyk, doprawiamy jarzynką i solą.

Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 godziny do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlewamy 1-2 szklanki zimnej wody, chwilę jeszcze gotujemy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, podajemy z makaronem. 
Rosół z perliczki z lubczykiem
Do garnka przekładamy mięso, obrane warzywa, zalewamy wodą.