A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Róże karnawałowe Ani

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

dekoracyjne i smaczne ciastka,warte zachodu ;-D

Róże karnawałowe Ani

Składniki:

Róże karnawałowe Ani

 

  • 7 żółtek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 0,5 kieliszka wódki
  • 5-7 łyżek kwaśnej śmietany
  • białko do sklejenia kółeczek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • konfitura do dekoracji

Sposób przygotowania:

Róże karnawałowe Ani
Mąkę mieszamy z proszkiem,dodajemy żółtka,śmietanę i alkohol.Wyrabiamy gładkie,zwarte ciasto.Formujemy wałek i trzymając za jeden koniec,uderzamy energicznie o stolnicę,lub bijemy ciasto wałkiem.Poniewieramy nasze ciasto do momentu powstania w nim pęcherzyków powietrza,co jakiś czas zagniatając na nowo.Rozwałkowujemy cienkie placki i wykrawamy z nich koła,powinny mieć 3 różne średnice.Każde koło nacinamy z czterech stron nożem,układamy kółeczka od największego do najmniejszego na sobie smarując środki i sklejając je ze sobą dociskając centralnie.Rozgrzewamy olej i układamy nasze różyczki ,smażymy na złoty kolor.Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy środeczki konfiturą. Smacznego.