Sposób przygotowania:
Ryba w soli KujawskiejWypatroszoną i opłukaną rybę osuszamy papierowym ręcznikiem i skrapiamy cytryną. Rozkładamy na stole folię aluminiową i układamy na niej ok. 1,5 cm warstwę Soli Kujawskiej, układamy rybę i oklejamy w całości pozostałą solą. Utworzony w ten sposób kopiec dociskamy rękoma, aby był bardziej ścisły i zwarty. Następnie rybę owijamy dokładnie folią aluminiową i pieczemy na grillu ok godziny od czasu do czasu obracając na drugą stronę. Po zdjęciu z grilla rozbijamy utworzoną skorupę. Resztki rozkruszonej soli usuwamy ściereczką lub pędzelkiem.Rybę podajemy z gotowanymi na parze warzywami, opiekanymi ziemniakami lub surówką z białej kapusty.
Gość
admin
admin
dodam, ze wczoraj robiłam, yummie!
Loulou