PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Ryba z plackami ala frytki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pomysł mojej Babci na obiadek

Ryba z plackami ala frytki

Składniki:

Ryba z plackami ala frytki

 

  • Placki ziemniaczane (kupne, gotowe) 5szt
  • Morszczuk lub dorsz - 1 filet
  • sól
  • jajko
  • mąka pszenna do panierowania
  • mąka kukurydziana do panierowania (niekoniecznie)
  • olej do smażenia
  • ketchup
  • ulubiona sałatka

Sposób przygotowania:

Ryba z plackami ala frytki
Rybę myjemy pod bieżącą, solimy. Następnie kroimy ją na małe kotleciki (około 5x8cm), maczamy w lekko osolonym jajku i panierujemy w mące - wymieszanej 1/2 mąki zwykłej z 1/2 mąki kukurydzianej (dzięki tej drugiej ryba będzie miała złoty kolor). Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż panierka stanie się złota. Następnie na patelnię dorzucamy placki ziemniaczane pokrojone w paski i chwilę razem podsmażamy. Pozdajemy z ketchupem i ulubioną sałatką.