Sposób przygotowania:
Ryż kakaowy z borówkami
Mleko wymieszałam z łyżeczką kakao, doprowadziłam do wrzenia, wsypałam płatki ryżowe i gotowałam na wolnym ogniu aż masa zaczęła gęstnieć. Posłodziłam do smaku. Odstawiłam do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu. Borówki opłukałam i osuszyłam. Miseczkę wyłożyłam folią kanapkową, na jej dnie ułożyłam borówki, a na nie wyłożyłam lekko przestudzoną masę ryżową. Delikatnie przygniotłam i wyrównałam powierzchnię. Po chwili położyłam miseczkę na talerzu do góry dnem, zdjęłam miseczkę i folię. Wierzch posypałam cukrem pudrem.
alaaa
edytaha
Cieszę się, że Ci się spodobał :) Alinko, czy Twoja córcia jest bezmleczna?
alaaa
Nie,,,ale uwielbia takie dania.Ryż,kasza byle na słodko było.:)
edytaha
To zupełnie jak ja :) W zanadrzu mam kolejny pomysł na ryżowy deserek. Jak się mleko sojowe zamieni na krowie, to dopiero będzie pycha :)
cris
A więc teraz będzie próba z borówkami.
edytaha
Ciekawe zestawienie, ryż brązowy jadłam dotychczas tylko z wytrawnymi dodatkami. Mam nadzieję, że Twoja próba wypadnie pomyślnie! Smacznego :)
zbysiowa
edytaha
No proszę, niechcący udało mi się zrobić wegański deser :) Szkoda, że nie zaznaczyłam kategorii